De Wageningse Eng

De Wageningse Eng door de jaren heen

Behalve met de imkerij De Driest houd ik me ook bezig met de productie van biologisch gecertificeerd graan op de Wageningse Eng. Dit is een oud agrarisch cultuurlandschap op de westelijke flank van de Veluwe. De Eng is een stuwwal ontstaan vanuit de Gelderse Vallei tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, 200.000 tot 125.000 jaar geleden, toen een gletscher de huidige Gelderse Vallei binnendrong en de stuwwallen van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug vormde.

De Wageningse Eng in vroeger jaren.

De Eng heeft een 30-50 cm dikke laag bovengrond, die is ontstaan door eeuwenlang gebruik als bouwland. Maar door de zandige ondergrond is de Wageningse Eng niet erg vruchtbaar, en bovendien tamelijk droogtegevoelig.
De ontginning van De Eng is waarschijnlijk al rond het jaar 500 gestart. Oorspronkelijk waren boekweit en graan (vooral rogge) de belangrijkste gewassen. Van de zeventiende tot de negentiende eeuw is een deel van de Eng in gebruik geweest voor de productie van tabak.

Oogst met zicht en sikkel.

Karakteristiek voor de Wageningse Eng zijn de kleine kavels. Door het intensieve gebruik is de Eng altijd een open gebied geweest met lange zichtlijnen en een grote toegankelijkheid. Met de overwegend kleinschalige verkaveling en openheid is de Wageningse Eng een van de laatste resten van de uitgestrekte dorpsakkers aan de zuidwestrand van de Veluwe.

De Stichting Wageningse Eng (SWE) zet zich in voor die rijkdom en diversiteit aan waarden en functies van de Eng. De stichting streeft ernaar om in overleg met de gemeente Wageningen, de gebruikers, eigenaren en bewoners een duurzaam beheer en een duurzame ontwikkeling te bevorderen.